تنظیمات دوربین برای عکاسی بوکه چیست ؟
بوکه چیست؟
یکی از افکت های هنری که در عکاسی استفاده زیادی میشود بوکه (bokeh) است. بوکه کلمه ای ژاپنی است که به معنای مات و تار است. در واقع به قسمت هایی از عکس که فوکوس نیستند و به صورت مات مشاهده می شوند بوکه میگویند. بوکه در عکاسی کاربرد گوناگونی دارد ، از جمله ایجاد زیبایی بصری در عکس و تاکید بر سوژه.
چرا بوکه به وجود میاد ؟
بوکه یعنی تار کردن قسمت هایی از عکس که توی فوکوس نیستن . حتما میدونین دوربین ها فقط میتونن روی یک نقطه فوکوس انجام بدن و قسمت های جلوتر و عقب تر از نقطهی فوکوس تار خواهد بود .
عوامل موثر در افکت بوکه
در کل 4 تا عامل باعث میشن که در یک عکس ، نواحی خارج از فوکوس تار دیده بشن و این یعنی ما افکت بوکه رو خواهیم داشت . این 4 تا عامل این ها هستن :
- استفاده از دیافراگم باز
توی تمام لنزها یک قطعهی فیزیکی وجود داره به نام دیافراگم . وظیفهی این قطعه اینه مقدار نوری که از توی لنز عبور میکنه و وارد دوربین میشه رو کنترل کنه . توی مقالهی مثلث نوردهی بحثش رو کاملا باز کردم . اما برای گرفتن عکس بوکه در همین حد لازمه بدونیم که هر چقدر دیافراگم بازتر باشه ، نواحی خارج از فوکوس تارتر خواهد بود و این یعنی بوکه ی بهتری خواهیم داشت .
هر چقدر دیافراگم بازتر باشه ( تصویر چپ) افکت بوکه ی بیشتری داریم.
اندازهی قطر دیافراگم با ضریبی به نام f اندازه گیری میشه . فکر نمیکنم حوصله داشته باشید تا براتون تعریف کنم که این ضریب از کجا اومده و چجوری اندازه گیری میشه . چون مبحث فیزیک و ریاضی هست . پس برای انجام دادن عکاسی بوکه خوب ، دیافراگم رو تا آخرین حد ممکن باز کنید
کم کردن فاصله با سوژه
هر چقدر به سوژه نزدیک تر بشید ، بک گراند هم تار تر خواهد شد . چرا این اتفاق میوفته ؟ یک دلیل کاملا فیزیکی داره . وقتی به سوژه نزدیک میشید ، محدودهی کمتری توی فوکوس قرار میگیره و عمق میدان کمتر میشه . و هر چقدر عمق میدان کمتر باشه ، بکگراند تار تر خواهد بود .
کم کردن فاصله ی دوربین و سوژه باعث میشه بوکه ی بهتری داشته باشیم و بک گراند تارتر بشه در عوض هر چقدر فاصله ی سوژه از دوربین بیشتر باشه مقدار تار شدن بک گراند کمتر خواهد بود
هر چقدر به سوژه نزدیک تر باشید ، بوکه ی بهتری خواهید داشت
زیاد کردن فاصلهی سوژه با پس زمینه
هیچ چیزی به یکباره اتفاق نمیوفته ! چرا این جمله رو گفتم ؟ چون به موضوع این بخش کاملا مرتبط هست . فرض کنید دارید از کسی عکس میگیرید و مایل هستید که افکت بوکه هم به عکس بدید . پس دو مورد قبل رو رعایت میکنید ؛ یعنی دیافراگم رو باز میکنید و تا جایی که امکان داره به سوژه نزدیک میشید . اما فراموش کردید که سوژه دقیقا جلوی یک دیوار ایستاده . و افکت بوکه ای در کار نخواهد بود .
همیشه این رو یادتون باشه که هر چقدر سوژه از بک گراندش دورتر باشه ، بوکه ی بیشتری خواهیم داشت . چرا ؟ چون عمق میدان به صورت یک خط دقیق نیست . یعنی این طور نیست که جاهایی که توی فوکوس نیستن به یکباره تار بشن . بلکه هر چقدر از محل فوکوس دورتر و دورتر میشیم ، تاری تصویر هم بیشتر و بیشتر میشه .
پس وقتی دوربین روی سوژه فوکوس میکنه ، به فاصلهای نیاز داره تا به حداکثر تاری ممکن توی بکگراند برسه . و ما با دورتر کردن سوژه و بکگراند از هم این فاصله رو تامین میکنیم
.
- استفاده از فاصلهی کانونی بیشتر
این یک قانون کلی هست که هر چی فاصله ی کانونی بیشتر باشه ، افکت بوکه ی بهتری خواهیم داشت . به عبارت دیگه تا میتونید زوم کنید ! مثالی میزنم . دو تا لنز داریم یکی با فاصلهی کانونی 200 میلیمتر و دیافراگم f2 و اون یکی با فاصله ی کانونی 50 میلیمتر و دیافراگم f2 .
پس اگر قرار باشه عکاسی بوکه بهتری داشته باشیم بهتره که از لنزی استفاده کنیم که فاصله ی کانونی بیشتری داره ؛ یعنی 200 میلیمتر
بوکه را در نرم افزارهای ادیت نظر فتوشاپ نیز میتوان به راحتی ساخت. این مبحث را در مقاله ای جداگانه به طور مفصل توضیح خواهم داد.