انواع کولر و سیستم‌های سرمایشی

By تیر 4, 1399وبلاگ

انواع کولر و خنک کننده

کولرگازی پشت پنجره‌ای

کولر گازی پنجره‌ای همان‌طور که از نامش پیداست پشت پنجره خانه نصب می‌شود و فقط یک اتاق خاص را خنک می‌کند. این نوع کولر، هوای گرم را خارج کرده و هوای خنک را به داخل اتاق پخش می‌کند. اما باید در نظر داشته باشید که کولر گازی پنجره‌ای برای فضاهای کوچک کاربرد دارد و اگر خانه شما بزرگ باشد و یا چند اتاق داشته باشید، با وجود این نوع کولرگازی خیلی هوای خنکی در اتاق احساس نخواهید کرد.

کولر گازی پنجره‌ای نیاز به برق‌کشی به صورت جداگانه ندارد و تنها کاری که برای راه‌اندازی آن بایستی انجام دهید این است که کابل برق آن را به طور مستقیم به پریز برق بزنید.
ازآنجایی‌که کولر گازی پنجره‌ای بدنه یک پارچه‌ای دارد، به آن کولر گازی یک تکه می‌گویند و به سادگی درون پنجره جا خورده و استفاده از آن بسیار سریع و آسان است. از مزیت‌های بسیار خوبی که این مدل از انواع کولر گازی دارد، می‌توان به قدرت خنک کنندگی بسیار بالا و قیمت به نسبت پایین آن اشاره کرد. البته ناگفته نماند که این نوع از انواع کولر گازی معمولاً وزن به نسبت زیادی دارد و البته میزان مصرف برق در آن به شدت بالا بوده و همچنین به هنگام کار کردن ایجاد سر و صدا نیز می‌کند که لازم است در زمان خرید کولر گازی حتماً به این نکات توجه کنید.

 

کولر گازی ایستاده یا زمینی

شاید برخی افراد گمان کنند که کولر گازی ایستاده همان کولر گازی پرتابل است اما این‌طور نیست زیرا تفاوت‌هایی جزئی با یکدیگر دارند. به طور مثال کولر گازی ایستاده ظاهر نسبتاً بزرگ‌تری نسبت به پرتابل دارد و قدرت این مدل کولر گازی بسیار زیاد است از این رو در محیط‌های بسیار بزرگ و وسیع استفاده می‌شود. کولر گازی ایستاده دارای یک یونیت خارجی است که کندانسور و کمپرسور در آن قرار گرفته و هنگام نصب کولر گازی این یونیت در بیرون از محل اصلی کولر نصب می‌شود.
اگر بخواهیم به مزیت‌های کولر گازی ایستاده اشاره کنیم می‌توان گفت این مدل یکی از انواع کولر گازی کم مصرف است که با استفاده از کمپرسورهای اسکرول پر توان می‌تواند در مقیاس بسیار وسیعی هوا را خنک کند و البته قدرت رطوبت زدایی بسیار بالایی نیز دارد و در عین حال که موتور پر قدرتی دارد میزان صدا و استهلاک در آن ناچیز است و طراحی زیبای آن سبب شده تا در محیط‌های بزرگ مشکلی ایجاد نکند.

 

سیستم اسپلیت خنک‌کننده

این سیستم‌ها تهویه مرکزی دارند، با گاز کار می‌کنند و استفاده از آن‌ها بسیار رایج است. به سیستم‌های اسپلیت خنک‌کننده اصطلاحا سیستم‌های دمنده هم می‌گویند، چون یک فن دمنده در دیگ، جریان هوا را داخل کانال‌های آن به گردش در می‌آورد. کار این فن این‌گونه است که هوای به اصطلاح «خام» را به داخل دستگاه می‌کشد تا آن را سرد یا گرم کند یا رطوبت آن را بگیرد، سپس به کمک کانال‌ها، هوای «دستکاری شده» را وارد خانه‌هایتان می‌کند.

مزایا

  • مصرف برق: انرژی مصرفی این سیستم‌های گازسوز از سیستم‌های برقی بسیار کمتر است و طبیعتاَ نسبت به دمایی که تولید می‌کنند، هزینه خیلی کمتری هم دارند.
  • هزینه پایین نصب اولیه: نسبت به سایر سیستم‌ها هزینه‌ تجهیزاتی که برای راه‌اندازی آن پرداخت می‌کنید بسیار مقرون به صرفه است.
  • بازده بالا: بازده این سیستم‌ها معمولاً بین ۸۹ تا ۹۷ درصد است که این مسئله باعث پایین آمدن هزینه نگه‌داری و تعمیرات هم می‌شود.

معایب

  • خطر: با توجه به سوختی که با آن کار می‌کنند در صورت عدم رعایت نکات ایمنی ممکن است با خطر نشت مونوکسید کربن، یا انفجار همراه باشند.
  • سیستم دمنده: همانطور که پیش از این هم توضیح دادیم به اسپلیت‌ها، سیستم‌های دمنده هم می‌گویند که همین موضوع باعث می‌شود گردوخاک و دیگر ذرات حساسیت‌زا وارد خانه‌تان شود، یا بوی پخت‌وپز آشپزخانه را در قسمت‌های دیگر خانه نیز احساس کنید.
  • رطوبت: این سیستم‌ها در مقایسه با سایر کولرها هوا را خشک‌تر می‌کنند.
  • کانال‌کشی: نیاز به فضایی که بتوان کانال‌کشی برای آن انجام داد هم، یکی از موارد الزامی برای نصب اولیه کولر است.
  • عدم کنترل دما: در اتاق‌های مختلف خانه نمی‌توان دمای متفاوتی داشت. فرض کنید شما در اتاقتان سردتان شده و می‌خواهید که دما را بیشتر کنید اما برادرتان در اتاق کناری سرماخورده و سردش است. اما دمای هوا در تمام اتاق‌ها یکسان پخش می‌شود و نمی‌توانید دمای متفاوتی را داشته باشید.

انواع کولر های آبی

اگر قرار باشد به ازای هر کولر آبی روی نقشه نقطه‌ای را قرمز کنیم، بیشتر شهرهای ایران را نقاط قرمز پر خواهد کرد! رایج‌ترین نوع کولری که تقریبا همه ما دیده‌ایم این کولرها هستند. کولرهای آبی همانطور که از اسمشان پیداست با آب کار می‌کنند و انواع مختلفی دارند: پوشالی و سلولزی. این نوع کولر مصرف برق نسبتا پایینی دارند البته به شرطی که فضای محیطی که از آن استفاده می‌کنید با کولرتان متناسب باشد و به موقع آن را سرویس کنید، نیازی به نگرانی نیست.

انواع کولر های آبی پوشالی

سیستم کولرهای پوشالی به این صورت است که الکتروپمپی آب را به سمت پوشال‌ها هدایت می‌کند و سپس الکتروفن هوا را از روی پوشال‌ها به سمت کانال می‌برد و درنهایت این تبخیر آب منجر به ایجاد هوای خنک در اتاق شما خواهد شد.

معایب:

  • کارکرد آسان: استفاده از این کولرها پیچیدگی خاصی ندارد و همه می‌دانند که چطور باید با آن کار کنند. در واقع چند کلید ساده دارند که با فشار آن می‌توانید سرعت را تنظیم یا کولر را خاموش/روشن کنید.
  • هزینه نگهداری پایین: اگر سالی یک بار کولر را سرویس کنید احتمالاً به مشکل زیادی برنخواهید خورد. به طور کلی در مقایسه با سایر سیستم‌های سرمایشی، تعویض پوشال یا تسمه‌ها و یا درنهایت تعمیر الکتروموتور قیمت بسیار کمتری دارند.

مزایا:

  • انتقال گردوخاک و بوها: اگر از بوی بد ماهی که در این کولرها رایج است بگذریم، خیلی وقت‌ها مجبورید انواع بوهای موجود در ساختمان یا حتی خیابان را هم استشمام کنید. بوی دود، بوی قرمه‌سبزی همسایه، و در صورتی که خانه‌تان نزدیک نانوایی باشد، بوی نان. بنابراین از مهم‌ترین ایرادهایی که می‌توان به این سیستم سرمایشی گرفت انتقال هوای بیرون به فضای داخلی خانه است.
  • مصرف آب بالا: اساس کار این کولرها با آب است و به همین دلیل قبض آب بالاتری در تابستان خواهید داشت. ولی با توجه به پایین بودن قیمت آن شاید نباید زیاد به این موضوع اهمیتی بدهید.
  • سرویس سالانه: برای همه واضح است که اگر کولر را پیش از شروع فصل گرما سرویس نکنید نمی‌توانید هوای خنکی در خانه داشته باشید.
  • عدم تنظیم دما: هر بخشی از خانه‌تان که کانال‌کشی شده، هوای خنکی دارد، اما بقیه جاها احتمالاً گرم هستند. و نکته دیگر آن که نمی‌توانید کولر آبی را روی دمای مشخصی تنظیم کنید.
  • رطوبت بالای محیط: برخلاف اسپلیت‌ها که هوا را خشک می‌کنند، با کولرهای آبی حال و هوای خانه‌تان حسابی شبیه شمال می‌شود. دقیقا به همین دلیل است که کولرهای آبی برای نواحی با رطوبت بالا مناسب نیستند.

انواع کولر های آبی سلولزی

سیستم کاری این کولرها مشابه کولرهای پوشالی است، با این تفاوت که به جای پوشال پدهای سلولزی جایگزین شده‌اند. با این حال به دلیل استفاده از تکنولوژی‌های روز، بسیاری از معایب کولر آبی پوشالی را ندارند.

مزایا:

  • عدم ورود گردوخاک: پدهای سلولزی از ورود گردوغبار و بوها به فضای داخلی خانه جلوگیری می‌کنند. حتی تا حدی می‌توان گفت مانع ورود میکروب‌ها و باکتری‌ها هم می‌شوند.
  • کاهش رسوب: یکی از ویژگی‌های کولرهای آبی سیستم شست‌وشوی خودکار است که علاوه بر اینکه عمر دستگاه را بالا می‌برد، رسوب کردن کولر را هم به تعویق می‌اندازد.
  • استحکام بدنه: این کولرها کیفیت بدنه بالاتری دارند و با توجه به بهتر بودن جنس اجزای آن، سر و صدای کمتری اذیتتان خواهد کرد.

معایب:

  • به طور کلی این کولرها به لحاظ مصرف و کیفیت در سطح خوبی قرار دارند. تنها موردی که می‌توان به عنوان عیب در نظر گرفت قیمت بالای پدهای سلولزی است که حدودا هر ۵ سال نیاز به تعویض دارند.

چیلر

چیلر یکی دیگر از انواع کولر و سیستم‌های سرمایشی است که استفاده از آن در سال‌های اخیر بسیار متداول شده است. اساس کار این سیستم تبرید بخار است و به این وسیله حرارت را از مایعی که معمولاً آب است می‌زداید. چیلرها به دو دسته تراکمی و جذبی تقسیم می‌شوند. چیلرهای تراکمی با انرژی الکتریکی و چیلرهای جذبی با انرژی حرارتی کار می‌کنند.

مزایا

  • مصرف انرژی: مصرف انرژی در چیلرها بسیار کم و در مقابل سرمایش و گرمایش تولیدی بسیار زیاد است و از این جهت چیلرها نسبت به انواع سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی برتری دارند اما امکان استفاده از آن‌ها در فضاهای کوچک وجود ندارد ( کاربردی نیست).
  • نصب آسان مینی چیلرها: مینی چیلرها نیاز به موتورخانه و برج خنک‌کننده ندارند و امکان نصب آن‌ها در تراس خانه وجود دارد.

معایب

  • هزینه: چیلرها معمولاَ در ساختمان‌های بزرگ استفاده می‌شوند و به علت میزان قدرت و کارایی زیاد در ساختمان‌های کوچک مقرون به صرفه نیستند. البته امکان استفاده از مینی چیلرها در ساختمان‌های کوچک وجود دارد اما همین مینی چیلرها معادل چندین کولر گازی کارایی دارند و برای واحدهایی با متراژ بیش از ۱۵۰ متر مناسب‌اند.
  • نصب سخت چیلرها: چیلرها برای نصب نیاز به موتورخانه و یک محوطه بسیار بزرگ و برج خنک‌کننده دارند و از این جهت استفاده از آن‌ها برای تمام ساختمان‌ها امکان‌پذیر نیست.